Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

"Νίκη" του Χρήστου Χωμενίδη



Παρουσίαση
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.

Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία.)

Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1966 και είναι εγγονός του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Χρήστου Χωμενίδη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και συνέχισε τις σπουδές του στα Νομικά στη Ρωσία και στην Επικοινωνιολογία στην Αγγλία. Το πρώτο του διήγημα δημοσιεύθηκε το 1988 στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Playboy. Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το σοφό παιδί. Το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων. Όλα τα βιβλία του είχαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ήταν στους καταλόγους των ευπώλητων για πολλές εβδομάδες. Δύο μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά. Το τελευταίο του Μυθιστόρημα ¨Νίκη¨ είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό και βιογραφικό της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Τα θέματά του γενικά είναι η Αθήνα και η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, οι νεόπλουτοι και οι απατεώνες. Στα μυθιστορήματά του κυριαρχεί το ανατρεπτικό χιούμορ, η αμφισβήτηση και η ειρωνεία. Στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε υπέρ του ''Ναι''.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

Μυθιστορήματα

Το σοφό παιδί (εκδ. Εστία, 1993)

Το ύψος των περιστάσεων (εκδ. Εστία, 1995)

H φωνή (εκδ. Εστία, 1998)

Το σπίτι και το κελλί(εκδ. Πατάκη, 2005)

Λόγια-Φτερα(εκδ. Πατάκη, 2009)

Ο Κόσμος στα Μέτρα του (εκδ. Πατάκη, 2012)

Νίκη (εκδ. Πατάκη 2014),

Συλλογές διηγημάτων

Δεν θα σου κάνω το χατίρι(εκδ. Εστία, 1997)

Δεύτερη ζωή, (εκδ. Εστία, 2000)

Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία (εκδ. Πατάκης, 2010)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου