Τρίτη 5 Απριλίου 2016

"Το φαράγγι" Ιωάννα Καρυστιάνη


ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 8.00μμ. ΣΤΟΝ Π.Σ.Κ.Επτά άνθρωποι, είκοσι εννιά χρόνια, ένα μεγάλο μυστικό, ένα άγονο τοπίο. Ένα τοπίο κουφό και τυφλό στα πάθη και στις ελπίδες των ανθρώπων, που περιγελάει τον χρόνο και τον φόβο. Ένα τοπίο καίριο σαν πληγή που δεν προσφέρεται για παραμύθια και παρηγοριά.

Σε αυτό το τοπίο θα συναντηθούν οι επτά ήρωες της Ιωάννας Καρυστιάνη για να αναμετρηθούν με το μυστικό που τους βαραίνει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μακριά από μαρτυριάρικα μάτια, με τον φόβο και την αβεβαιότητα εκείνων που δεν μπορούν να δουν το παρακάτω της διαδρομής, τον εχθρό που παραμονεύει στη γωνία.

Ο Αργύρης Λιόδης ούτε στη μέση του πουθενά, δίχως ξένα αφτιά παρόντα,
μπορούσε να φωνάξει τα ονόματα των έξι, να τους σιμώσει μαζεμένους, να τους
κοιτάξει επιτέλους κατάματα, για να λάβει τη δύναμη και να τολμήσει έστω δυο
λόγια για τα ξερά γεγονότα.
Δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα δεν επιχείρησε ούτε σε αργοπορημένες
επιστολές, γιατί στο παρελθόν όποτε λιποψυχούσε και ήθελε να τους τα γράψει,
τελικά λιποψυχούσε και στην ιδέα του γραμμένου χαρτιού.
Θα του έλειπαν και τα βλέμματά τους μόλις μάθαιναν, κι αυτός είχε την ελπίδα και την ανάγκη να κουρνιάσει στα μάτια τους.
Αλλά επί είκοσι εννιά χρόνια έξι άλλα ζευγάρια μάτια τον εμπόδιζαν, όλα
σκοτεινές κόπιες του συμβολαίου με τις εφτά, μαζί με τη δική του, υπογραφές, να
μην πατηθεί ο όρκος σιωπής εκείνης της νύχτας.

Τελικά, υπάρχει λύτρωση;

Η συγγραφέας Ιωάννα ΚαρυστιάνηΗ Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά. Δούλεψε ως σκιτσογράφος. Βιβλία της: Με γκρι και γκρίζο, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1985), Ένα σκίτσο στο τσεπάκι, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1987), Η κυρία Κατάκη, διη­γήματα (Εκδόσεις Καστα­νιώτη, 1995), Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), O άγιος της μοναξιάς, μυθιστόρημα (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Σουέλ, μυ­θιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Τα σακιά, μυθιστόρημα (Εκ­δόσεις Κα­στανιώτη, 2010), Καιρός σκεπτικός, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), Το φαράγγι (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015). Η κα Καρυστιάνη χει επίσης συνεργαστεί στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και έχει γράψει τα σενάρια των ταινιών «Nύφες» (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004) και «Μικρά Αγγλία» του ίδιου σκηνοθέτη.

Βραβεία
2000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου