Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κασσάνδρα" τιμούν την μνήμη του Βασίλη Παπαγιάννη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους.

Στη μνήμη του Βασίλη Παπαγιάννη


Εν αρχή ην ο χώρος που διέθετε κιόλας αρκετά αξιόλογα βιβλία, τόμους αρχαιοελληνικής γραμματείας και άλλα, εξίσου αξιοσημείωτου περιεχομένου και αξιοπρόσεχτων εκδόσεων, προσφορά φιλαναγνωστών του συλλόγου μας.
Εν συνεχεία ιδρύθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης από φιλομαθή μέλη που είχαν διάθεση να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συγκρίνουν τις διαφορετικές απόψεις τους με άλλα βιβλιόφιλα μέλη με τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες.
Κάποια στιγμή, τον χειμώνα του 2009, συνέπεσαν οι διαδρομές και διασταυρώθηκαν οι επιθυμίες με έναν μελετητή της φιλοσοφίας, έναν διανοούμενο με σπάνια γνώση της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνία ς αλλά και εξαιρετικό γνώστη της ψυχολογικής, διανοητικής και συναισθηματικής κατάστασης των συγγραφέων, όπως και του κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος του εκάστοτε χρονικού πλαισίου της συγγραφής των αριστουργημάτων τους. Έναν οραματιστή που, παρά την μακρά επαγγελματική πορεία και ενασχόλησή του με τα κοινά , είχε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο! Την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης στον τόπο που γεννήθηκε.
Και να που συνέτρεξαν οι λόγοι και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα, ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος, που δεν ήταν άλλος από τον Βασίλη Παπαγιάννη, ο ξεχωριστός άνθρωπος που απέπνεε πολιτισμό και ευγένεια, έμελλε να γίνει ο εμπνευστής υψηλών ιδεών, ο δάσκαλος εκμαίευσης νοημάτων ,καλά κρυμμένων σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα και διεύρυνσης, επίσης, αναγνωστικών αντιλήψεων. Σε ανθρώπινο δε επίπεδο, είχε την ικανότητα να διεισδύει στην προσωπικότητα και να αναμοχλεύει κρυφές ιδιότητες των αναγνωστών, χωρίς οι ίδιοι να τις είχαν, προηγουμένως, αναγνωρίσει, ωσαν τον σκηνοθέτη που φέρνει στο φως τα ‘’τάλαντα’’- ταλέντα των ηθοποιών του.

Ακόμη, ήταν δωρητής της βιβλιοθήκης-επίπλου, φορτωμένης με το βάρος σημαντικών βιβλίων όπως και χορηγός χρηματικών επάθλων σε ανάλογους εφηβικούς διαγωνισμούς πεζών και ποιημάτων, παράλληλα με την ενθάρρυνση κινήτρων και πνευματικών αναζητήσεων.
Στο έργο του συνέδραμαν κι άλλοι αξιότιμοι συντοπίτες, φίλοι του συλλόγου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την οικονομική -και όχι μόνο-ενίσχυση της βιβλιοθήκης, όπως πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης και, κυρίως, της επιτροπής που συντάχτηκε εξαιτίας της περίστασης, μέλη που διέθεσαν άπλετο χρόνο και μεράκι για την πραγμάτωση της ιδέας και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση της βιβλιοθήκης.
Έτσι, διαμορφώθηκε ο χώρος-βιβλιοθήκη που απέκτησε ζωντάνια και τα βιβλία ψυχή, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και τα μέλη της βιβλιοθήκης και της λέσχης ανάγνωσης σοφότερα. Αφού ήταν, είναι και θα είναι πάντα τόπος συνάντησης, συζήτησης, συνύπαρξης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, συνεύρεσης ανθρώπων με ίδιες ή διαφορετικές προτεραιότητες, που είχαν , όμως, την τύχη να ανταμώσουν στο διάβα τους τον αξιομνημόνευτο Βασίλη Παπαγιάννη, να συνομιλήσουν μαζί του και να αδράξουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πνευματικά οφέλη.
Η ευτυχής αυτή συγκυρία απέφερε πολλαπλά κέρδη. Πλούτισε την Βιβλιοθήκη του συλλόγου με πολλά ανεκτίμητα βιβλία, πλούτισε τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης με πιο ανοιχτούς ορίζοντες και περισσότερες οπτικές, πλούτισε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσάνδρειας με έμψυχο και άψυχο υλικό και τον αείμνηστο Βασίλη Παπαγιάννη με βαθιά εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη που θα συνοδεύουν την υστεροφημία του για πάντα.
                                                              Μαρία Βασιλικού για τη Λέσχη ΑνάγνωσηςΟ Βασίλης Παπαγιάννης (2 Νοεμβρίου 1945 - 22 Μαρτίου 2016) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, καθώς και διοικητής κρατικών οργανισμών.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1945 στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για χρόνια ζούσε και εργαζόταν στη Βέροια, και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Από το 1981 ως το 1989 ήταν βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε υφυπουργός Δημοσίων Έργων (1982 - 1985) και υφυπουργός Εσωτερικών (1987).
Mε την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, και ως το 2004, ο Βασίλης Παπαγιάννης διετέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών, πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΓΝΟ ΑΕ, και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν δήμαρχος Κασσάνδρας και γραμματέας του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας από το 2011-2014, που υπήρξε η πρώτη περίοδος του «Καλλικράτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου