Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

"Λέων ο Αφρικανός" του Αμίν Μααλούφ



Αρχές του 1518. Ένας πρεσβευτής από τις χώρες του Μαγκρέμπ, επιστρέφοντας από προσκύνημα στη Μέκκα, πιάνεται αιχμάλωτος από Σικελούς πειρατές που τον προσφέρουν σαν δώρο στον Λέοντα Ι΄, τον μεγάλο Πάπα της Αναγέννησης. Ο ταξιδιώτης εκείνος λεγόταν Χασάν αλ-Ουαζάν. Στη Ρώμη έγινε ο γεωγράφος Ιωάννης-Λέων των Μεδίκων, γνωστός ως Λέων ο Αφρικανός.

Ο Λέων ο Αφρικανός έζησε μια συναρπαστική ζωή, γεμάτη πάθη, κινδύνους και τιμές, ενώ οι περιπέτειές του τον έφερναν στην καρδιά των πιο σημαντικών γεγονότων του καιρού του. Ο Αμίν Μααλούφ αφηγείται, με τη μορφή φανταστικής αυτοβιογραφίας, τη ζωή ενός υπαρκτού ιστορικού προσώπου. Και μέσα από τα μάτια αυτού του ανθρώπου της Ανατολής και της Δύσης, της Αφρικής και της Ευρώπης, προβάλλουν ανάγλυφα στιγμιότυπα από τον συγκλονιστικό 16ο αιώνα. Και ξαναζωντανεύουν πολιτισμοί, έθιμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις που ήταν και παραμένουν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Μόνο οι αγριότητες των πολέμων είναι πάντοτε ίδιες, όπως ίδια είναι και η μοίρα των ανθρώπων που τις υφίστανται.

Αμίν Μααλούφ




O Aμίν Mααλούφ γεννήθηκε το 1949 στο Λίβανο. Eίναι καθολικός και μαθήτευσε σε σχολή Iησουιτών, όπου διδάχτηκε τα γαλλικά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Eγκαταστάθηκε στη Γαλλία και εργάστηκε δώδεκα χρόνια ως δημοσιογράφος (διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Aν-Nαχάρ» και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Nέα Aφρική», στο οποίο εξακολουθεί να γράφει το κύριο άρθρο). Aπό το 1983, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, Oι Σταυροφορίες από τη μεριά των Aράβων, έχει αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Όλα τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Aπό τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Σαμαρκάνδη (1988), Kήποι από φως (1991), O πρώτος αιώνας μετά τη Bεατρίκη (1992), O Bράχος του Tάνιος (βραβείο Γκονκούρ 1993) και Tα λιμάνια της Aνατολής (1996).

Βιβλιογραφία (αλφαβητικά)

Η Απορρύθμιση του κόσμου 
Κήποι από φως
Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης 
Λέων ο Αφρικανός
Ο βράχος του Τάνιος 
Ο περίπλους του Βαλτάσαρ
Ο πρώτος αιώνας μετά τη Βεατρίκη 
Οι απροσανατόλιστοι
Οι σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων 
Οι φονικές ταυτότητες
Σαμαρκάνδη Σαμαρκάνδη
Τα λιμάνια της Ανατολής 
Το χρονικό μιας οικογένειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου