Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

"Η Καμπάνα" της Άιρις Μέρντοχ (Iris Murdoch1919-1999)

Η Ντόρα Γκρίνφιλντ, μετά από έξι μήνες χωρισμού, αποφασίζει να επιστρέψει στον άντρα της, τον Πολ. Ο Πολ, ιστορικός τέχνης, κάνει έρευνα στο Αβαείο Ίμπερ, ένα γυναικείο μοναστήρι στο Γκλόστερσιρ, και φιλοξενείται από μια κοσμική θρησκευτική κοινότητα που είναι εγκατεστημένη εκεί κοντά.
Τα μέλη της ζουν και δουλεύουν υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, Μάικλ Μιντ, και το άγρυπνο βλέμμα της Ηγουμένης.
Η άφιξη της Ντόρα συμπίπτει με τις χαρούμενες προετοιμασίες για την υποδοχή της καινούριας καμπάνας του Αβαείου, που θα αντικαταστήσει την παλιά, ένα θρυλικό σύμβολο που έχει χαθεί εδώ και χρόνια.
Η ευφορία είναι διάχυτη, η κοινότητα του Αβαείου μοιάζει με μικρό Παράδεισο.
Ώσπου, ξαφνικά, ανακαλύπτουν την παλιά καμπάνα.
Και την ίδια στιγμή αρχίζουν να αποκαλύπτονται όλες οι δυσαρμονίες, τα μυστικά, όσα κρύβει κι όσα ποθεί ο καθένας τους…Η φιλική και ήρεμη ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καταρρέει, όταν με αφορμή τη χαμένη καμπάνα του μοναστηριού αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένοχα μυστικά του παρελθόντος ...
Μια κωμικοτραγική ιστορία για τη θρησκεία, τον πόθο, τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, με τη βαθιά φιλοσοφική ματιά της Iris Murdoch, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Η Καμπάνα θέτει σε πρώτο πλαίσιο το ουσιώδες ζήτημα της κοινής συνύπαρξης ετερόκλητων προσωπικοτήτων, μέσα από τη γνωριμία, την άρση των στερεοτύπων, τις υποχωρήσεις, την παραγωγική αμφισβήτηση, αλλά κυρίως, μέσα από την ενδοσκόπηση και την ειλικρινή αποδοχή.
Χρήστος Δεμέτης, news247.gr

Η συγγραφέας του βραβευμένου με Μπούκερ και εξαίσιου Θάλασσα, Θάλασσα, για μία ακόμα φορά, προβληματίζει, εμπνέει, συγκινεί και μας υπενθυμίζει ότι τα κλασικά μυθιστορήματα είναι αιωνίως επίκαιρα. Εξαιρετική η απόφαση των εκδόσεων Διόπτρα να το κυκλοφορήσει στην παρούσα συγκυρία.
Τίνα Μανδηλαρά, Lifo

Στα τέλη της εφηβείας μου, το «Ένα κομμένο κεφάλι» και η «Καμπάνα» άνοιξαν τα μάτια μου σε έναν άλλο κόσμο.
Mary Beard, Times Literary Supplement

Η Μέρντοχ ήταν το σπάνιο είδος σπουδαίας, δυναμικής, γεμάτης αυτοπεποίθηση συγγραφέως που μπορούσε να κινήσει ολόκληρη τη μηχανή. Ήταν σε επαφή τόσο με τα ζωώδη ένστικτα όσο και με τα πνευματικά. Το εύρος του οράματός της σε κάνει να νιώθεις, όταν είσαι κοντά στη μυθοπλασία της, ότι έχεις δει φευγαλέα το θαύμα.
Dwight Garner, The New York Times

Απ’ όλους τους συγγραφείς που εμφανίστηκαν από τον πόλεμο και μετά, μου φαίνεται πως είναι η πιο αξιοπρόσεκτη – πίσω από τα βιβλία της διαισθάνεται κανείς μια πνευματική δύναμη που σπάνια συναντάς σε συγγραφέα.
The Sunday Times

Παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων που πραγματεύεται, το ύφος του βιβλίου δεν είναι καθόλου κοφτό και διδακτικό – το αντίθετο, είναι υπέροχα ζωηρό και αιχμηρό την ίδια στιγμή, τρυφερό και με μια εύθυμη κοινωνική σάτιρα που θυμίζει P. G. Wodehouse και Barbara Pym.
The Guardian

Η «Καμπάνα» έχει να κάνει με την αγάπη και την ελευθερία, την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο και την καταστροφική δύναμη της αγάπης που παίρνει λάθος δρόμο... Γράφει για τα μόνα πράγματα που έχουν σημασία – την αγάπη, την καλοσύνη και το πώς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς να πληγώνεις τους άλλους.
The Independent

Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Άιρις Μέρντοχ (Iris Murdoch, 1919-1999) ήταν μια από τους μεγαλύτερους Βρετανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Έγραψε είκοσι έξι μυθιστορήματα και τέσσερα βιβλία φιλοσοφίας, ενώ ασχολήθηκε και με το θέατρο, την ποίηση και το δοκίμιο. Απέσπασε το James Tait Black Memorial Prize για το έργο της The Black Prince (Ο μαύρος πρίγκηπας), το Βραβείο Whitbread για το The sacred and profane love machine και το Βραβείο Booker για το The Sea, The Sea (Θάλασσα, Θάλασσα). Χρίστηκε Dame του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της αποτραβηγμένη, καθώς έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου